Vollemaanwandeling in het Drents-Friese Wold

Vollemaanwandeling Drents-Friese Wold

Op vrijdag 26 januari houdt Staatsbosbeheer de eerste vollemaanexcursie in 2024 in het Drents-Friese Wold. Deze wandeling, die maandelijks wordt georganiseerd op het Aekingerzand, is een echte belevenis. Laat je ogen langzaam wennen aan het donker en zet al je zintuigen op scherp.

Het Drents-Friese Wold is een van de donkerdere plekken in Nederland, op de grens van Drenthe en Friesland. Op het Aekingerzand sta je letterlijk op de grens, als je aan de rand van de Grenspoel staat te kijken naar de weerspiegeling van de volle maan op het water.
Omdat het er zo lekker donker is, kun je ook de sterrenhemel goed waarnemen. Wist je dat je in een drukke stad zoals Amsterdam soms maar zo’n 50 sterren kunt zien, terwijl dat er in Drenthe bijna 3000 zijn? Dat is wel een heel groot verschil.

Het licht van de maan weerkaatst op het lichte zand van de Kale Duinen, zoals het Aekingerzand in de volksmond wordt genoemd, en daardoor lijkt het net iets minder donker. Boven je hoofd kun je de duizenden sterren zien flonkeren tegen de donkere lucht. Met een beetje geluk zijn er verschillende sterrenbeelden te herkennen. Vind jij met een beetje hulp de Poolster? Deze ster werd in vroegere tijden gebruikt door zeelui om hun positie te bepalen. En die kun je nu zomaar zien staan als je de Grote Beer, ook wel bekend als “het steelpannetje”, eenmaal hebt gevonden.

In het donker kun je de natuur intenser beleven.
Je lijkt in het donker ook beter te kunnen horen. Misschien hoor je als het windstil is wel een bosuil roepen. Deze jagers van de nacht vliegen geruisloos rond en zijn in deze tijd van het jaar op zoek naar een liefdespartner. De mannetjes laten hun roep horen in de hoop een vrouwtje uit de buurt te verleiden. Hun hoeoeh-hoe-hoeoeoeoeoe is onmiskenbaar en klinkt luid en ver.

Informatie in het kort:
Datum: vrijdag 26 januari 2024
Tijd: 19.00 – 21.00 uur
Start: Parkeerplaats Aekingerzand, Canada 1 , Elsloo (weg Appelscha naar Wateren)
Kosten: € 9,50, kind t/m 12 jaar € 6,00

Vooraf aanmelden: www.staatsbosbeheer.nl/vollemaandfw
Voor meer informatie en overige activiteiten kun je kijken op www.staatsbosbeheer.nl/DrentsFrieseWold

staatsbosbeheer

Vollemaanwandeling Drents-Friese Wold

Dit vind je misschien ook leuk...