Vollemaanwandeling

Op vrijdag 29 september organiseert Staatsbosbeheer weer een vollemaanwandeling op het Aekingerzand.
Samen met de gids dwaal je in het licht van de opkomende maan over deze uitgestrekte zandvlakte in het Drents-Friese Wold.

De volle maan heeft altijd tot de verbeelding gesproken. Niet alleen worden er door diverse natuurvolken bijzondere krachten aan de volle maan toegeschreven, het licht zorgde er voor de uitvinding van de straatlantaarn ook voor dat je veiliger door het donker kon reizen en dat je nog werkzaamheden op het land kon doen na zonsondergang.

Oogstmaan of boekweitmaan

Vroeger werd er veel boekweit geteeld in Nederland en andere landen in West Europa. Het oogsten van dit voedselgewas werd bij voorkeur ’s nachts gedaan, omdat de zaadjes dan beter in de aren bleven zitten door de dauw.

Omdat men hier wel licht bij nodig had, werd dit gedaan tijdens de avond met volle maan en de dagen daar omheen. In september komt de maan een aantal nachten rond dezelfde tijd op. Dit betekende dus extra licht om te kunnen oogsten en vandaar dat deze volle maan de oogstmaan of boekweitmaan werd genoemd.

Ben je nieuwsgierig naar meer weetjes over de maan, de sterren en het Drents-Friese Wold? Meld je dan aan voor deze wandeling van Staatsbosbeheer.

Datum: Vrijdag 29 september

Tijd:     20.00 – 22.00 uur

Start:   Parkeerplaats Aekingerzand, 

Canada, Elsloo. (Zie Google maps: wandelparkeerplaats Aekingerzand, Kale Duinen)

kosten: € 8,50, kind t/m 12 jaar € 5,00 

Vooraf aanmelden: https://www.staatsbosbeheer.nl/uit-in-de-natuur/vollemaanwandeling-in-het-drents-friese-wold

Voor meer informatie en overige activiteiten kun je kijken op www.staatsbosbeheer.nl/DrentsFrieseWold

Dit vind je misschien ook leuk...