Vollemaanwandeling 1 en 31 augustus

Beleef de vollemaan in het Drents-Friese Wold

Op dinsdag 1 augustus is het weer vollemaan. Elke maand organiseert Staatsbosbeheer een vollemaanwandeling in het Drents-Friese Wold, waar de deelnemers de kans krijgen om onder leiding van enthousiaste gidsen een wandeling te maken over het Aekingerzand. In deze tijd van het jaar zijn de nachten kort en kunnen we lang genieten van het daglicht. De start van de excursie is om 21:30 uur, dus net voor zonsondergang. Met een beetje geluk zie je de zandvlakte dan op zijn mooist, gehuld in de oranje gloed van de ondergaande zon. De stilte daalt neer over het gebied, kleur lijkt te verdwijnen en we gaan op andere zintuigen vertrouwen. Sommige planten gaan heerlijk geuren om nachtvlinders en andere insecten aan te trekken, die op hun beurt weer vleermuizen aantrekken. Van sommige vogelsoorten sterft het lied langzaam weg, terwijl anderen zich klaarmaken voor de jacht.
Wandel mee en ontdek het nachtleven op het Aekingerzand.

Supermaan

Een tot drie keer per jaar komt de vollemaan ongewoon dicht bij de aarde. Dan ziet hij er 7 procent groter uit dan normaal en is zijn licht 16% feller.
Dit noemen we supermaan. De maan draait in een ovaal rond de aarde, die niet precies in het midden staat en daardoor varieert de afstand tussen aarde en maan iedere maand.

Op zijn verste punt bevindt de maan zich op ruim 400.000 kilometer afstand en op het meest nabije punt op nog geen 359.000 kilometer.
Op 1 augustus is de afstand ongeveer 363.815 km, dus hoewel dat dichterbij is dan in andere maanden, nog steeds heel ver weg!

Blauwe maan
Ben je op 1 augustus niet in de gelegenheid om mee te gaan? Augustus heeft een verrassing in petto. Op 31 augustus is het namelijk nogmaals volle (super-)maan!
Wanneer dit verschijnsel zich voordoet spreken we over een blauwe maan. De maan is niet echt blauw, maar de uitdrukking komt waarschijnlijk uit het Engels, waar men het heeft over ‘once in a blue moon’ als iets maar zelden voorkomt. Een blauwe maandag komt wel minder voor dan de supermaan, maar toch wel elke ruim 2,5 jaar.

Praktische informatie
Datum: Dinsdag 1 augustus en donderdag 31 augustus
Tijd:     21.30 – 23.30 uur
Start:   Parkeerplaats Aekingerzand
            Canadaweg, Elsloo (Weg Appelscha naar Wateren)
Kosten: € 8,50, kind t/m 12 jaar € 5,00

Vooraf aanmelden: https://www.staatsbosbeheer.nl/uit-in-de-natuur/vollemaanwandeling-in-het-drents-friese-wold

Voor meer informatie en overige activiteiten kun je kijken op www.staatsbosbeheer.nl/DrentsFrieseWold

Dit vind je misschien ook leuk...