Vallende sterren op het Aekingerzand

Op zondag 13 augustus houdt Staatsbosbeheer een avondwandeling naar de sterren. Deze vindt plaats op het Aekingerzand, een open stuifzandgebied waar het nog echt donker is en de kans op het zien van sterren groter dan op plaatsen waar veel lichtvervuiling is. In een drukke stad zijn soms maar 50 sterren te zien, terwijl dat er midden in het Drents-Friese Wold wel bijna 3000 zijn!

Perseïdenzwerm

Ieder jaar in augustus is de kans groot om vallende sterren te zien. In deze maand passeert de aarde een meteorenzwerm genaamd de Perseïden. Deze zwerm is het overblijfsel van een komeet Swift-Tuttle. Op het hoogtepunt kun je tot wel 85 vallende sterren per uur waarnemen. Dit jaar is dat op 13 augustus rond 3.45 uur.

Maar ook de dagen rondom deze datum zijn er veel meer vallende sterren te zien dan anders. Dus als je wat te wensen hebt, dan is dit het goede moment.

Jagers van de nacht

Tijdens deze ontspannen wandeling is er uiteraard bijzondere aandacht voor de sterren en andere hemellichamen, maar er is nog meer te beleven op het Aekingerzand tijdens de avonduren.

De gids neemt bijvoorbeeld ook zijn batdetector mee, zodat wanneer de omstandigheden gunstig zijn, er ook gespeurd kan worden naar vleermuizen. 

Praktische informatie:

Datum: Zondag 13 augustus

Tijd: 21.30 – 23.30 uur

Start: Parkeerplaats Aekingerzand, Canada 1, Elsloo

kosten: € 10,00 p.p. (kinderen t/m 12 jaar € 7,50)

Vooraf aanmelden: www.staatsbosbeheer.nl/sterrenaekingerzand

Voor meer informatie en overige activiteiten kun je kijken op www.staatsbosbeheer.nl/DrentsFrieseWold

Dit vind je misschien ook leuk...