Unieke audiovisuele wandeling door Het Schitterende Bos

DIEVER – Roestvrij theater organiseert jaarlijks locatietheatervoorstellingen in Drenthe. Na een paar jaar succesvol de ‘Nachtelijke Beleving’ te hebben gemaakt, is er dit jaar gekozen voor een prachtig nieuw project in de vorm van een audiovisuele wandeling: ‘Het Schitterende Bos’.

“Welkom in ‘Het Schitterende Bos’. De plek waar je langzaam went aan het donker en er een nieuwe wereld voor je opengaat. Kijk met je oren en luister met je ogen. Wij laten jou door de bomen het bos zien.” Leander Breen, artistiek leider van Roestvrij theater, brengt het alsof hij een monoloog aan het publiek gaat brengen. De aandacht is getrokken. Momenteel is hij met zijn team hard aan het werk om de puntjes op de i te zetten voor dit nieuwe project dat plaatsvindt van 14 tot en met 29 oktober in Diever aan de kant van Hoogersmilde.

“Ik heb er echt zoveel zin in! We zijn al maanden in voorbereiding op dit voor ons vernieuwende project. Het is zo gaaf dat alles nu samenvalt.” Dit project vroeg wel een wat andere denkwijze. Daar waar Breen graag groots en theatraal gaat, vraagt dit project vaak het tegenovergestelde. Het Schitterende Bos speelt zich namelijk ook daadwerkelijk af ín het bos. In het donkere bos. Via koptelefoons, die de bezoekers krijgen overhandigd bij aankomst, vertelt het bos haar verhaal. “Op deze manier wordt geluidsoverlast voorkomen en willen we de bezoekers een unieke ervaring geven.”

Het donkere bos

Een wandeling in het donker in het bos is niet vanzelfsprekend weet nu ook Breen. Al vanaf het begin van dit project betrok hij Staatsbosbeer bij zijn ideeën om zo samen te kijken naar de mogelijkheden mét oog voor de natuur. In Lysander van Oossanen, boswachter publiek van het Drents-Friese Wold, vond hij een meewerkend partner. Enthousiast over het idee, een kans ziende om op een vernieuwende manier het bijzondere verhaal van de natuur te vertellen, maar met kritische blik om er zorg voor te dragen dat de impact op de natuur echt tot het minimale beperkt wordt. “Het was heel fijn dat Roestvrij theater ons al in zo’n vroeg stadium betrokken heeft”, begint van Oossanen. “Als Staatsbosbeer zagen we dit mede als een kans om het bijzondere verhaal van de natuur eens door de natuur zelf te laten vertellen en wellicht ontstaat er hiermee ook meer begrip en respect voor de natuur.” Het grote live orkest en de grootse lichtprojecten op de bosrand maakten al gauw plaats voor meer ingetogen alternatieven. “Ja groots waren de plannen eerst wel”, vervolgt van Oossanen lachend,” maar wat er nu staat is nog steeds fantastisch mooi en is aangepast aan de locatie waar het plaatsvindt.” Naast de theatrale en humoristische inslag van de vertelling wordt er aandacht besteed aan een educatieve invulling om de bezoeker te informeren en om bewustwording te creëren over de natuur en behoud ervan.

Kijk met je oren en luister met je ogen

Onder leiding van twee gidsen gaan kleine groepen het donkere bos in. Telefoons mogen in de broekzak blijven zitten en een zaklamp is niet nodig. Juist wanneer de ogen wennen aan het donker ga je meer zien. Zodoende zijn de aanwezige lichtinstallaties ook subtiele lichten. Men gaat mee op avontuur en geniet van verrassende verhalen uit het bos. “Onderweg maak je kennis met de bewoners van het bos”, vertelt Breen die samen met Dorien Folkers verantwoordelijk is voor het script. Men vangt allerlei gesprekken op van dieren, planten, schimmels en bomen en krijgt zo een soort kijkje in de keuken. “Nadat we kennis op hadden gedaan door veel boeken te lezen, lieten we de fantasie de vrije loop. Wij mogen bomen met elkaar laten praten, wat zullen ze zeggen? Of wat zal de boom roepen tegen de ree die van de bladeren wil snoepen? Heel tof om over na te denken”.

Elk kwartier vertrekt er een groep voor deze wandeling van zo’n drie kilometer lang. Onderweg laat Roestvrij theater het bos tot leven komen tijdens de 75 minuten dat de groep onderweg is. Avondtickets worden aangeraden voor de volle beleving. De adviesleeftijd is dan vanaf 10 jaar. Tijdens de schemering is er geen garantie dat de lichtinstallaties allen goed te zien zijn. Door de audio is het nog wel een bijzondere route.

“De kaartverkoop loopt al lekker, de eerste tijdsloten zitten al vol”, vertelt Breen trots. “Wij hopen natuurlijk dat nog veel meer mensen gaan komen naar deze beleving. Op onze website www.roestvrijtheater.nl is zowel meer informatie als de ticketverkoop te vinden”, besluit hij. 

Dit vind je misschien ook leuk...