Spechten van het Drents-Friese Wold

Op zondag 10 maart kun je onder leiding van een fervent vogelaar en natuurgids van Staatsbosbeheer op zoek naar de spechten van het Drents-Friese Wold. Tijdens deze ontspannen wandeling in de vroege morgen, kom je erachter welke spechten hier voorkomen. Dit gaat voornamelijk door te luisteren naar het geroffel en geroep. Dat de bomen nog niet in het blad zitten, maakt het eenvoudiger om de vogels die er te horen zijn, wellicht ook te kunnen zien.

Lekker drummen
Spechten houden wel van een potje percussie. Lekker trommelen om te laten weten dat het territorium bezet is, een roffeltje om een vrouwtje te verleiden tot het creëren van een liefdesnestje of gewoon geklop om kevertjes en larven uit een boomstam te kunnen verschalken. Om dit te kunnen zonder hoofdpijn, heb je natuurlijk wel speciaal gereedschap nodig. Het hele lijf van de specht is hierop afgestemd.

Spechtensoorten
De grote bonte specht is de bekendste spechtensoort in ons land. Iedereen heeft deze vogel vast wel eens gezien. In de lucht kun je hem herkennen aan zijn golvende vlucht. Naast de grote bonte, zijn er ook een middelste bonte en een kleine bonte specht te vinden in het Drents-Friese Wold. De laatste is inderdaad een mini. Zeker vergeleken met de zwarte specht. Dit is de grootste van de spechtensoorten in ons land en deze staat fier in het symbool van het nationaal park vanwege het uitgestrekte en afwisselende bosgebied waar hij zich heel goed thuis voelt. Toch moet je om hem te zien wel geluk hebben. Ondanks zijn grootte, leidt hij namelijk een vrij verborgen bestaan. Maar als hij zijn karakteristieke roep laat horen, lukt het wellicht wel om hem te zien.
Dan zijn er nog twee spechtensoorten over: de groene specht die geweldig kan lachen en als laatste een buitenbeentje, de draaihals.

Informatie in het kort:
Datum: zondag 10 maart
Tijd: 7:30 – 9:30 uur
Start: Buitencentrum Drents-Friese Wold, Terwisscha 6a, 8426 SJ Appelscha
Kosten: €9,50 (v.a. 8 jaar €6,00)
Vooraf aanmelden: https://www.staatsbosbeheer.nl/spechtdfw

Dit vind je misschien ook leuk...