Seizoenswandeling Drents-Friese Wold

Op zondagmiddag 10 maart organiseert Staatsbosbeheer een seizoenswandeling in het Drents-Friese Wold. De start is bij het Buitencentrum en de wandeling is ongeveer 5-6 km lang. Een natuurgids neemt je mee voor een ontspannen wandeling waarbij er veel aandacht is voor wat er op dit moment in de natuur te vinden is. Afhankelijk van de weersomstandigheden kunnen we spreken van een late winterwandeling of een vroege lentewandeling.

Bijna voorjaar
Hoewel de astronomische lente meestal rond 20 maart begint, is de meteorologische start van de lente al op 1 maart. In de natuur zijn er ook al diverse tekenen van het voorjaar te vinden, zoals katjes boordevol stuifmail en ook de eerste voorjaarsbloemen komen tevoorschijn.
Maar het bekende spreekwoord zegt het al: ‘maart roert zijn staart’. Wat maar wil zeggen dat het weer in de maand maart best wisselvallig kan zijn. Doordat de wind in deze periode van het jaar veel uit het noorden blaast, neemt deze nog wel eens een winterse bui mee. Maar in de luwte kun je soms ook al heerlijk buiten zitten in het zonnetje.

Broedtijd
Toch begint de broedtijd in een deel van het Drents-Friese Wold ook al op 1 maart. De vogels die uit het zuiden terug komen haasten zich om de beste plekken in het gebied te bemachtigen. Dan zitten ze in een boomtop te zingen dat het een lieve lust is, om zo een vrouwtje te versieren.
Als je eenmaal het melancholische lied van de boomleeuwerik hebt gehoord, zul je er elke lente weer naar verlangen het nogmaals te horen.
FOTO: Katje Grauwe Wilg (Twan Teunissen Staatsbosbeheer)

Informatie in het kort:
Datum: zondag 10 maart 2024
Tijd: 13:30-15:30 uur
Start: Buitencentrum Drents-Friese Wold, Terwisscha 6a, 8426 SJ Appelscha
Kosten: €7,50, onder 12 jaar €5,00
Aanmelden noodzakelijk: https://www.staatsbosbeheer.nl/seizoenswandelingdfw

Dit vind je misschien ook leuk...