Roofvogels in het Drents-Friese Wold

Albert Henckel, Staatsbosbeheer

Op zaterdag 18 november organiseert Staatsbosbeheer vanaf het Buitencentrum in Appelscha een fietstocht met het thema roofvogels. De gids is een echte vogelkenner, die precies weet op welke plekken bepaalde roofvogels vaak te vinden zijn. De fietstocht is ongeveer 15 km lang en is ook geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar. Wanneer je een verrekijker hebt is het verstandig om deze mee te nemen, want roofvogels zijn schuw en laten zich eigenlijk alleen uit de verte bekijken. 

Het Drents-Friese Wold bestaat voor een groot deel uit bos, maar er zijn ook andere typen landschap te vinden. Zo is er het Aekingerzand, een zandverstuiving waar het beekje de Vledder A ontspringt en zijn er ruige heidevelden en grasland te vinden. Deze variatie maakt dat dit nationaal park een heel geschikt gebied voor roofvogels is. Het zorgt ervoor dat er voldoende voedsel en dekking voor hen is. 

Roofvogels spreken tot de verbeelding. Met hun sterke klauwen en scherpe blik zijn het echte jagers. Ze eten dan ook voornamelijk vlees. In tegenstelling tot de meeste uilen, jagen roofvogels overdag. Eigenlijk iedereen heeft wel eens een buizerd zien zitten, op een paaltje langs de weg. Dit is dan ook de meest algemene roofvogel in Nederland. 

De herfst en winterperiode zijn heel geschikt om op zoek te gaan naar roofvogels, omdat er dan ook diverse wintergasten naar Nederland komen, zoals de blauwe kiekendief. Die kun je soms zachtjes wiegend  laag boven het veld zien zweven. De kiekendief gebruikt namelijk niet alleen zijn ogen maar ook zijn oren tijdens het jagen.
En wist je dat het snelste dier ter wereld een roofvogel is die ook gewoon in Nederland voorkomt?

Deze weetjes en nog veel meer kun je horen tijdens de roofvogelfietstocht op 11 november.

Informatie:

Datum: zaterdag 18 november 2023

Tijd: 13.30 – 15.30 uur

Start: Buitencentrum Drents-Friese Wold, Terwisscha 6a, 8426 SJ Appelscha.

Kosten: € 7,50 kind t/m 12 jaar € 5,-

Extra: zorg zelf voor een (huur)fiets 

Vooraf aanmelden: https://www.staatsbosbeheer.nl/roofvogelsdfwold

www.staatsbosbeheer.nl/DrentsFrieseWold

Dit vind je misschien ook leuk...