Reeënexcursie op de fiets

Op dinsdagavond 8 en 15 augustus organiseert Staatsbosbeheer een reeënexcursie in het Drents-Friese Wold. Samen met een natuurgids maak je een fietstocht vanaf het Buitencentrum in Appelscha. Onderweg vertelt de gids allerlei interessante en leuke wetenswaardigheden over de ree en hoe dit prachtige dier leeft.

Garanties kunnen we natuurlijk niet geven, maar de gidsen kennen wel de plekken waar de kans groot is om reeën te zien. Het is handig om een verrekijker mee te nemen en kleding te dragen in niet te felle kleuren. Zo kun je ook van een grotere afstand reeën observeren en val je als bezoeker in de natuur het minste op.

Reeënbronst

Van half juli tot half augustus vindt de paartijd oftewel de reeënbronst plaats. Misschien minder spectaculair dan bij edelherten met hun geburl, het zorgt er wel voor dat de reeën meer aandacht hebben voor elkaar en minder schuw zijn dan op andere momenten. Reebokken zijn onder invloed van hun hormonen de hele dag actief op zoek naar vrouwtjes waarmee ze kunnen paren en rennen soms als een dolle in het rond. De reegeiten proberen de mannen te verleiden door middel van hun geur en door te fiepen.

In het verkeer kan dit gedrag gevaarlijke situaties opleveren, omdat hitsige reebokken die achter de vrouwtjes aanzitten minder goed opletten bij het oversteken. 

Om aanrijdingen te voorkomen is het voor automobilisten belangrijk om alert te zijn in leefgebieden van de ree en kan het ook helpen om de snelheid aan te passen.

Informatie:

Datum: dinsdag 8 en 15 augustus

Tijd: 19.00 – 21.30 uur

Start: Buitencentrum Drents-Friese Wold, Terwisscha 6a, 8426 SJ Appelscha.

kosten: € 8,50 p.p., kind t/m 12 jaar € 5,– 

Vooraf aanmelden: www.staatsbosbeheer.nl/reeendrentsfriesewold

Voor meer informatie en overige activiteiten kun je kijken op www.staatsbosbeheer.nl/DrentsFrieseWold

Dit vind je misschien ook leuk...