Paddenstoelen van het Drents-Friese Wold

De maand oktober is bij uitstek de paddenstoelenmaand. Daarom organiseert Staatsbosbeheer in deze maand diverse paddenstoelenexcursies in het Drents-Friese Wold. Deze excursies starten bij het Buitencentrum in Appelscha en zijn geschikt voor het hele gezin. Een leuke tip om lekker naar buiten te gaan in de herfstvakantie. Per boeking ontvang je een zoekkaart, zodat je later zelf nog eens op zoek kunt gaan naar paddenstoelen.

Herfst in het bos

In de herfst begint het bos er heel anders uit te zien. Blaadjes verkleuren en op verschillende plekken piepen paddenstoelen boven de grond. Sommige zijn heel bekend, zoals de vliegenzwam met zijn rode hoed met witte stippen. Maar er zijn veel meer soorten. Sommigen zijn maar een paar mm groot, terwijl anderen wel bijna zo groot zijn als een stoeptegel.

De paddenstoelenwereld is behoorlijk fascinerend, al is het alleen maar omdat er zoveel verschillende vormen zijn. Er zijn heel kleurrijke exemplaren te vinden van geel, tot paars en oranje, maar ook onopvallende die bijna doorschijnend zijn of bruin. Het is handig om een spiegeltje mee te nemen als je paddenstoelen gaat zoeken. Daarmee kun je gemakkelijker onder de hoed van de paddenstoel gluren, zodat je kunt zien of ze buisjes of plaatjes hebben.

De gidsen van Staatsbosbeheer zijn echte paddenstoelenkenners, maar alle soorten kennen ze meestal niet. Er leven in Nederland namelijk meer dan 5000 soorten! 

Superhelden, schurken en moordenaars

Er zijn paddenstoelen die helpen het bos op te ruimen. Zij leven van dood organisch materiaal zoals afgevallen bladeren of omgewaaide bomen. Andere paddenstoelen leven en werken heel goed samen met bepaalde planten of bomen. Maar er zijn er ook bij, die ervoor zorgen dat bijvoorbeeld een boom verzwakt en na een poosje misschien zelfs doodgaat. Dat noemen we parasieten. 

En weet je waar het duivelsei vandaan komt, of de heksenkring? Kom in oktober naar een van de paddenstoelenexcursies in het Drents-Friese Wold en je hoort al deze verhalen en meer.

Informatie:

Paddenstoelenexcursies in het Drents-Friese Wold

Data: dinsdag 17, donderdag 19, zondag 22, dinsdag 24, donderdag 26 en zondag 29 oktober

Tijd:  13.30-15.30 uur

Locatie: Buitencentrum Drents-Friese Wold, Terwisscha 6a, 8426 SJ Appelscha 

Kosten: volwassene € 8,-  kind t/m 12 jaar € 5,-  inclusief zoekkaart per boeking

Aanmelden online noodzakelijk: https://staatsbosbeheer.nl/paddenstoeleninhetwold

Noot voor de redactie (niet voor publicatie): 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Staatsbosbeheer Buitencentrum Drents-Friese Wold, tel. 0516-464020 of Joke van der Lei 06-10724879

Beeldmateriaal is bijgevoegd en kunt u voor dit persbericht gebruiken o.v.v. Joke van der Lei, Staatsbosbeheer

Achtergrondinformatie vindt u ook op www.staatsbosbeheer.nl/paddenstoelen en www.staatsbosbeheer.nl/drentsfriesewold

Dit vind je misschien ook leuk...