Paddenstoelen van het Drents-Friese Wold

Paddestoel spec., Paddestoelen, Paddenstoelen (Macrofungi), Fungi, flora, paddestoel, paddenstoel - Roderveld, Losser, Twente, Noordoost Twente, Overijssel, Nederland, Europa, Roderveld

Op zondagmiddag 19 november gaat de gids van Staatsbosbeheer op zoek naar paddenstoelen in het Drents-Friese Wold. 

Paddenstoelen zijn er jaarrond wel te vinden in het Drents-Friese Wold, maar de grootste verscheidenheid aan zwammen zie je in de herfst. In de maand oktober was het warm en vochtig, een ideaal klimaat voor deze vruchten, want dat zijn paddenstoelen eigenlijk.

Sommige soorten zoals de vliegenzwam zijn in november waarschijnlijk wel “uitgebloeid”, maar er blijft nog een grote verscheidenheid aan paddenstoelen over die we waarschijnlijk wel kunnen vinden.

De natuurgids vertelt over de verschillende soortnamen, die soms fantasierijk en sprookjesachtig aan doen. Wat dacht je van elfenbankjes, knotszwammen of zwavelkopjes. Ook is er bijvoorbeeld een paddenstoelensoort waarbij het lijkt of je er heel voorzichtig mee moet zijn, de porseleinzwam. Deze naam is uitermate passend bij dit witte glanzende paddenstoeltje, dat alleen op beukenhout te vinden is. 

Er zijn in Nederland verschillende paddenstoelensoorten die giftig en dus ziekmakend en zelfs dodelijk kunnen zijn. Elk jaar worden er door ervaren plukkers nog vergissingen begaan met fatale gevolgen. Daarom wordt tijdens deze excursie geen uitleg gegeven over de eetbaarheid van paddenstoelen. Het advies van onze gidsen is dan ook om paddenstoelen die je in de maaltijd wilt verwerken altijd in de winkel te kopen en om de paddenstoelen in de natuur te laten staan voor de dieren. En uiteraard ook voor de mensen om van hun schoonheid te genieten.

Opruimers

In de herfst laten bomen hun bladeren vallen en sterven veel planten af. Dit natuurlijke afval wordt door paddenstoelen, bacteriën en bodemdiertjes zoals de pissebed, omgezet naar nieuwe voedingsstoffen. In het voorjaar maken bomen en planten hier weer gretig gebruik van. Zo is de kringloop weer rond.

Informatie:

Paddenstoelenexcursies in het Drents-Friese Wold

Data: zondag 19 november

Tijd:  13.30-15.30 uur

Locatie: Buitencentrum Drents-Friese Wold, Terwisscha 6a, 8426 SJ Appelscha 

Kosten: volwassene € 8,-  kind t/m 12 jaar € 5,-  inclusief zoekkaart per boeking

Aanmelden online noodzakelijk: https://staatsbosbeheer.nl/paddenstoeleninhetwold

Dit vind je misschien ook leuk...