Op zoek naar insecten op de Blesdijkerheide

bladwesp, fotograaf Willem-Jan Hoeffnagel

Insecten zijn heel interessante dieren. Zo zorgen insecten voor bestuiving; zonder insecten geen fruit. Ook zijn ze dé opruimers in de natuur; ze ruimen dode dieren en uitwerpselen op. Insecten kom je overal tegen. Het is een bijzondere groep binnen het dierenrijk, zijn miljoenen jaar oud en roepen nog steeds veel vragen op. Wereldwijd zijn er miljoenen soorten. Drie dingen hebben ze altijd gemeen: ze hebben een kop, borststuk en een achterlijf. Een spin is daardoor geen insect. Maar wel een dier die je veel tegenkomt, ook op plaatsen waar je ze liever niet aantreft.

Als je er meer over insecten en spinnen weet ga je er anders naar kijken. 

Veel insecten zijn prachtig om te zien, denk aan vlinders en libellen. Ook zijn er kleurrijke kevers en wantsen. Een gevleugeld insect met geel-zwarte strepen is niet altijd een wesp. Insecten hebben verschillende verschijningsvormen in hun leven. Zo weet bijna iedereen wel dat een vlinder eerst een rups was. Maar wist je ook dat de groene wants 5 nimfen stadia kent, met steeds een andere bouw en kleurpatroon?  Insecten is zo’n groep dat je elke keer weer verrast, steeds ontdek je iets nieuws. En hoe beter je kijkt, hoe meer je ziet en ontdek je dat er veel meer (soorten en hoeveelheden) insecten zijn dan je dacht.

Mee met een natuurgids 

Altijd al meer willen weten over insecten? Ga dan mee met een ervaren natuurgids en natuurfotograaf Willem-Jan Hoeffnagel, gespecialiseerd in insecten. In zijn tuin telde hij meer dan 600 verschillende soorten insecten. Op 20 mei organiseert hij een insectenexcursie over de Blesdijkerheide voor iedereen die meer over insecten willen weten. Samen zoeken en proberen op naam te brengen.

Blesdijkerheide is een afwisselende gebied en wordt beheerd door Staatsbosbeheer. Het bestaat uit bossen, heidevelden en hier en daar wat open waterpartijen. Grote kans dat je verschillende soorten insecten aantreft. Denk hierbij aan vlinders en libellen maar ook wantsen, (roof)vliegen, bladwespen en zweefvliegen. Genoeg te zien en ontdekken!

Meld je aan voor deze excursie via: willem-jan@hoeffnagel-photography.nl of bel 0521-857735. Bij slecht weer gaat de excursie niet door. 

Meer informatie: ivn.nl/afdeling/noordwest-overijssel 

Datum: 20 mei 2023

Tijd en vertrekpunt: 11:00 uur vanaf de parkeerplaats Blesdijkerheide aan de Friese Veldweg in Blesdijke. 

Duur: tot ongeveer 14:00 uur, neem eigen eten/drinken mee 

Deelname: gratis 

Aanmelden: willem-jan@hoeffnagel-photography.nl / 0521-857735 (bij slecht weer gaat de excursie niet door, vandaar dat aanmelden nodig is). 

Dit vind je misschien ook leuk...