Lezing: De schilders van het Friese land

Op zondag 14 mei a.s. vertelt oud directeur van het Fries Landbouwmuseum Henk Dijkstra over ‘de schilders van het Friese land’. Hij legt uit hoe kunstschilders in de loop der eeuwen het Friese boerenleven en platteland hebben vastgelegd op doek en papier. Aansluitend is er een rondleiding door de gelijknamige expositie waar bijna 100 schilderijen hangen van diverse kunstenaars.


De rijke verscheidenheid aan landschapstypes in Fryslân vormt de inspiratiebron voor menig kunstenaar. In de expositie zie je hoe kunstenaars het Friese plattelandsleven, met daarin de boer, het landschap, de dieren en de bedrijfsgebouwen door de eeuwen heen vastlegden in hun kunst. Al die werken laten een enorme afwisseling in kunstuitingen zien: van realistisch, figuratief, impressionistisch, expressionistisch, fijnschilderwerk en naïeve kunst tot abstract. Allemaal delen ze dezelfde liefde: De liefde voor het ‘heitelân’.

De tentoonstelling geeft ook een beeld van de ontwikkelingen die ingrijpende gevolgen hadden voor het landschap; van kleinschalig naar grootschalig, van extensief naar intensief.

Het boek dat bij de expositie is verschenen, is ook in het Fries uitgegeven. Deze is in onze museumwinkel verkrijgbaar.

Locatie: Fries Landbouwmuseum
Entree: 8 euro; vrienden, sponsoren en museumkaarthouders gratis entree.

Dit vind je misschien ook leuk...