Lentewandeling Aekingerzand

Op zondagmiddag 24 maart organiseert Staatsbosbeheer een lentewandeling. Deze wandeling start bij de parkeerplaats Aekingerzand en is ongeveer 5-6 km lang. Een natuurgids neemt je mee voor een ontspannen wandeling op deze uitgestrekte zandvlakte, waar de wind vrij spel heeft en het zand laat stuiven.

Kraamkamer natuur
Het broedseizoen is weer begonnen en de lente is een bijzondere maar kwetsbare periode in de natuur. Tijdens deze periode worden partners gezocht, eieren uitgebroed en jonge dieren geboren. Om de natuur te helpen, is het belangrijk dat bezoekers zich als goede gasten gedragen. Een gids van Staatsbosbeheer legt tijdens een lentewandeling uit waarom het belangrijk is om op de paden te blijven en waarom honden niet welkom zijn in dit gebied tijdens het broedseizoen.

Broedtijd
In Nederland begint de broedtijd op 15 maart, behalve op het Aekingerzand in het Drents-Friese Wold, waar het al op 1 maart begint vanwege gunstige omstandigheden. Vogels uit het zuiden haasten zich om een goede nestplek te bemachtigen en zingen in bomen om een partner te lokken. Tijdens de lentewandeling op het Aekingerzand kun je genieten van de zang van diverse vogelsoorten en mogelijk kraanvogels of een raaf zien overvliegen.

Ontstaan Kale Duinen
Het Aekingerzand, ook wel de Kale Duinen genoemd, is de grootste zandverstuiving in Noord-Nederland. Deze is ontstaan door overbegrazing door schaapskuddes. Om te voorkomen dat het zand het dorp Appelscha zou bedreigen, heeft Staatsbosbeheer bomen geplant om het zand tegen te houden. Een deel van het gebied blijft stuiven en wordt nu beschermd vanwege de grote natuurwaarde. Er wordt gestreefd naar het behouden van het open gebied en het laten stuiven van het zand zonder gevaar voor omliggende dorpen.

FOTO: Marleen Annema

Informatie in het kort:
Datum: zondag 24 maart 2024
Tijd: 13:30-15:30 uur
Start: Buitencentrum Drents-Friese Wold, Terwisscha 6a, 8426 SJ Appelscha
Kosten: €7,50, tot 12 jaar €5,00
Aanmelden noodzakelijk: www.staatsbosbeheer.nl/seizoenswandelingaekingerzand

Dit vind je misschien ook leuk...