Het kerstverhaal in kindertaal

Dit is het thema van de kerstexpositie 2023 in de protestantse kerk van Noordwolde, Oldeberkoperweg 1. De expositie biedt een boeiend overzicht van kinderbijbels door tijden en religieuze gezindten heen.

Deze kinderbijbels, verzameld door Jeltje Kramer, beslaan een tijdsbestek van ongeveer anderhalve eeuw. De oudste tentoongestelde kinderbijbel is uitgekomen in 1880, de nieuwste in 2023.

Er wordt tevens een interessant inkijkje gegeven in de ontwikkelingen van de ‘kinderbijbel-industrie’ die na de Tweede Wereldoorlog een enorme vlucht heeft genomen. In deze tijd is er voor elk wat wils te vinden: van baby tot aan oudere jeugd, van bijbels badboekje tot aan de bijbel in stripverhaal. 

Voor de bezoekers zal het hier en daar een feest van herkenning zijn, daarom mogen bijna alle kinderbijbels worden ingekeken.

Vroeger ging het vooral om de tekst met als resultaat een letterlijk en figuurlijk zware kinderbijbel. De afbeeldingen waren bijzaak, om die reden werd de naam van de illustrator soms niet vermeld. In de afgelopen decennia zijn het meer de afbeeldingen die aanspreken en het verhaal vertellen. Er is zelfs een Duitse kinderbijbel te zien met prachtige afbeeldingen van Chagall, die ook nog eens duidelijk worden uitgelegd. Eveneens de moeite waard voor volwassenen.

Verder zijn er zondagschoolplaten te zien en boekjes met het bijbelse kerstverhaal, ook weer prachtig geïllustreerd. Kortom: een expositie die u niet mag missen!

De kerk is open op 9, 10, 16, 17 en 26 december van 13.30-16.30 uur.

Toegang is gratis.

Dit vind je misschien ook leuk...