Gecombineerde historische dag in Noordwolde

Twee keer per jaar organiseert het Dorpsarchief Noordwolde (DAN) haar bekende Sneupersdagen in de grote zaal van ’t Buurthuus te Noordwolde. Daarnaast houdt het Nationaal Vlechtmuseum haar jaarlijkse Donateursdag in het museumgebouw (de voormalige Rietvlechtschool) in Noordwolde. Omdat de activiteiten van beide instellingen veel raakvlakken vertonen, is er nu op zondag 19 november a.s. een gezamenlijke Donateurs-/Sneupersdag. Daarmee laat men de gedwongen corona-pauze definitief achter zich.

Donateursdag Vlechtmuseum

In de ochtenduren kunnen de donateurs van het Vlechtmuseum kennisnemen van de veranderingen die het museum de laatste jaren heeft ondergaan. Zo is er de audiotour met als digitale gids Jeltje van Nieuwenhoven, wier vader zijn hele leven stoelenmaker was. Zelf verwierf zij landelijke bekendheid als voorzitter van de Tweede Kamer. Ook is de geheel van pitriet gevlochten Fiat 127 te bewonderen. De unieke auto is sinds enkele maanden weer eigendom van het museum en heeft er een prachtige plaats gekregen. Maar er is meer, zoals de nieuw ingerichte stoelenzaal en de kijkkasten voor kinderen. Bovendien kunnen bezoekers van de Donateursdag het mandendepot bekijken.

Sneupersdag DAN

In de middaguren van 13.00-17.00 uur hebben de mensen van het DAN een schat aan historisch materiaal verzameld: fotoboeken, tijdschriften, kaarten, enz. Belangstellenden kunnen in deze materialen “sneupen”, herinneringen ophalen en verhalen uitwisselen. Bovendien bestaat de mogelijkheid om kopieën van foto’s en documenten te laten maken. De medewerkers van het DAN zijn tijdens de Sneupersdag graag bereid om informatie te verstrekken over het verantwoord opslaan van familie- en verenigingsarchieven of om meegebracht materiaal op historische waarde te schatten.

Tijdens deze Sneupersdag zullen doorlopend historische beelden van Noordwolde en omstreken worden vertoond. Ook is deze dag aanwezig het nieuwste nummer van “De Twiegsnieder”, het halfjaarlijkse periodiek van het DAN. In dit nummer o.m. een beschrijving van Noordwolde als woonplaats uit 1951, de activiteiten van bouwer Roelof Schulting, een beschrijving van de oude verlaten (sluizen) in en rond Noordwolde en enkele aanvullende gegevens rond de vlucht van Venlo naar Noordwolde door een aantal jongemannen met een brandweerauto in de herfst van 1944. Ook deze uitgave toont weer veel historisch fotomateriaal. De Sneupersmiddag is vrij toegankelijk.

Expositie Abel Slager

De naam Abel Slager is voor velen onlosmakelijk verbonden met het voormalige Café ’t Olde Vat in Noordwolde. Minder bekend is dat hij ook een verdienstelijk kunstschilder was. In samenwerking met de familie heeft het DAN nu een expositie van een aantal van zijn schilderijen samengesteld. Deze zijn te bezichtigen in de hal en de foyer van ’t Buurthuus. De officiële opening van deze tentoonstelling zal tijdens de Sneupersdag plaatsvinden om 15.00 uur door Mevr. Hennie Eisenga-Slager uit Vinkega.

Dit vind je misschien ook leuk...