Braakballen pluizen voor jonge onderzoekers

Foto: Laura Csonka

Op zaterdag 6 januari kun je een echte natuurdetective worden. Tijdens deze kinderdoemiddag in het Boswachterslab ben je welkom tussen 13.00-15.30 uur om aan te schuiven in het onderzoekslab en doe je mee aan een echt moordonderzoek.

Dit doe je door een braakbal uit te pluizen. Daarin vind je de onverteerde restjes van een uilenmaaltijd. Met behulp van een pincet, tandenborstel en een loep onderzoek je braakballen van de kerkuil. Daarin vind je waarschijnlijk allerlei botjes, haren en veertjes. Soms lukt het om bijna een compleet skelet bij elkaar te puzzelen van bijvoorbeeld een muis. Door middel van een speciale zoekkaart kun je proberen uit te vinden van wie de botjes waren.

Er wordt door de aanwezige natuurgids ook verteld over de verschillende soorten uilen die in het Drents-Friese Wold voorkomen en hoe en waar ze leven. In het Boswachterslab zijn diverse opgezette uilen te vinden, zodat je ze van dichtbij kunt bekijken.
Je leert hoe het kan dat een uil bijna geruisloos kan overvliegen, terwijl je andere vogels, zoals de houtduif, juist wel heel goed kunt horen vliegen.

Van de kleinste tot de grootste
In Nederland komen 6 verschillende soorten uilen voor. 
In het Drents-Friese Wold komen vijf van de 6 soorten voor. De kleinste is de steenuil, de grootste soort de Oehoe. Verder vind je er de ransuil, de bosuil en de kerkuil.
Heel af en toe wordt in de winter ook de laatste soort, de velduil, waargenomen.

Boswachterslab
Het Boswachterslab is een soort ontdekkingskamer. Je vindt er allerlei uitgestalde natuurschatten en tevens is het de werkplek van een boswachter. Ga maar eens achter het grote bureau zitten, voel je je helemaal thuis? Dan wil je misschien later ook wel boswachter worden. Heb je zelf een mooie vondst gedaan in de natuur die je wilt tentoonstellen? In  het Boswachterslab is er altijd plek voor je vindsels!

Informatie in het kort:
Datum: zaterdag 6 januari
Tijd: 13.0-15.30 uur (Inloopactiviteit)
Start: Buitencentrum Drents-Friese Wold, Terwisscha 6a, 8426 SJ Appelscha
Kosten: €2,50 per deelnemer (ca. 4-12 jaar) (Begeleiding door volwassene verplicht)
Aanmelden noodzakelijk: www.staatsbosbeheer.nl/uilencsi

Voor meer informatie en overige activiteiten kunt u kijken op www.staatsbosbeheer.nl/DrentsFrieseWold  of www.facebook.com/staatsbosbeheerdrentsfriesewold

Dit vind je misschien ook leuk...