Filmhuis Noordwolde draait ‘Killers of the Flower Moon’

In Oklahoma, begin jaren twintig van de vorige eeuw,  stierven  binnen de  gemeenschap van de Osage-indianen tientallen mensen onder verdachte omstandigheden. Wat ze gemeen hadden? Hun families bezaten rechten op de olie die onder de graslanden was gevonden en ze waren hierdoor steenrijk. Onder de slachtoffers veel Osage-vrouwen, die opvallend vaak met witte mannen waren getrouwd.

Deze monumentale verfilming van David Granns gelijknamige non-fictieboek gaat over zo’n echtpaar: Mollie en Ernest Burkhart (Lily Gladstone en Leonardo  DiCaprio). De niet al te snuggere Ernest is een neef van veeboer William Hale (DeNiro), die gelinkt wordt aan de moorden op de Osage. Het is een vloeiend verteld en indrukwekkend gespeeld episch drama van topregisseur Martin Scorsese, die diep afdaalt in de ziel van kapitalistisch Amerika.

Scorsese neemt meer dan drie uur de tijd voor dit epos.  Dat lijkt lang, maar het is een luxe om die uren door te brengen met een filmmaker die op zijn tachtigste een van zijn meest ambitieuze, stijlvolle en intelligente films aflevert.

Regie: Martin Scorsese
Cast: Leonardo DiCaprio, Robert De Niro, Lily Gladstone, Jesse Plemons, Tantoo Cardinal, John Lithgow, Brendan Fraser, Cara Jade Myers, Janae Collins
Jaar: 2023, land: Verenigde Staten

Vrijdag 24 mei om 20:00 uur in Filmhuis Noordwolde, Hoofdstraat Oost 34A in Noordwolde.
Entree € 7,50, vijfstrippenkaart € 32,50 (€ 6,50 per film).
Reserveren kan via www.filmhuisnoordwolde.nl

Dit vind je misschien ook leuk...