Dorpsarchief Noordwolde actief na coronaperiode

Sneupersdag op 19 maart

Na de gedwongen rust van de afgelopen seizoenen heeft het Dorpsarchief Noordwolde (DAN) haar activiteiten na de lezing door Bert Looper – oud-directeur van het Historisch Centrum “Tresoar” op 22 november jl. – dit jaar hervat. Zo werd de slotavond van de afgebroken Cursus “Geschiedenis van Noordwolde” alsnog gehouden op 29 november.

Cursus 2023
De nieuwe cursus is inmiddels van start gegaan. Deze cursus-zonder-huiswerk – die al sinds 1980 wordt georganiseerd – mag zich ieder jaar verheugen in een grote belangstelling. Ook nu worden de 30 deelnemers in vijf avonden in woord en beeld door de historie van Noordwolde geleid.

Inloopochtenden
Iedere 1e woensdag van de maanden april en mei kunnen belangstellenden bijeen komen in de foyer van ’t Buurthuus in Noordwolde. Onder het genoegen van een kopje koffie worden dan verhalen uitgewisseld en meegebrachte materialen bekeken. De toegang is vrij en de koffie is gratis.

De Twiegsnieder, jaargang 13 nr. 1
De nieuwe editie van het blad “De Twiegsnieder” is net uitgekomen. Daarin o.m. een herinnering aan de twee Papoeajongens Herman Wambrauw en Stefanus Ondoafo die enige tijd lessen volgden aan de Rietvlechtschool in Noordwolde. Ook is er een historisch interview met Johannes Mooij, strijder voor arbeidersrechten en ereburger van Weststellingwerf. Veel aandacht is er voor de geschiedenis en de ondergang van de Joodse familie Broekman uit Noordwolde waarvoor op 11 januari in Leiden een zg. Stolperstein in zand van De Meenthe bij Noordwolde werd gelegd. Tenslotte wordt beschreven hoe “Zwarte Klaas” (Klaas Kraan) in de Tweede Wereldoorlog het leven van Joodse onderduikers in Noordwolde wist te redden.

Sneupersdag 19 maart
De eerste Sneupersdag van 2023 wordt gehouden op zondag 19 maart. In de grote zaal van ’t Buurthuus in Noordwolde kunnen belangstellenden dan van 13.00 tot 17.00 uur door fotoboeken en tijdschriften “sneupen”. De mogelijkheid bestaat dan om kopieën van historische foto’s uit de regio Noordwolde te maken. Ook meegebrachte materialen kunnen bekeken en besproken worden. Gedurende de Sneupersdag wordt continu historisch beeldmateriaal vertoond. De toegangsprijs is laag gehouden: € 1,– voor DAN-donateurs/sponsors en € 2,– voor niet-donateurs.

Dit vind je misschien ook leuk...