Demonstratie prepareren in Buitencentrum Drents-Friese Wold

Altijd al willen weten hoe een dier wordt opgezet? Op vrijdag 5 januari komt preparateur Dox Poiesz een demonstratie geven in het Boswachterslab van het Buitencentrum in Appelscha. Ze is de tussen 11.00 en 16.00 uur aanwezig en je kunt haar al je vragen stellen. Ze zal gedurende de dag een vogel prepareren. Deze zal wellicht een plekje vinden in het Boswachterslab, waar diverse natuurschatten worden tentoongesteld.

Taxidermie
Het opzetten van dieren wordt ook wel oneerbiedig opstoppen genoemd. De officiële term is taxidermie, een woord dat uit het Grieks komt en letterlijk ‘het verplaatsen van huid’ betekent. Een taxidermist of preparateur zorgt ervoor dat een dood dier kan worden geconserveerd en zo een tweede leven krijgt.
Preparateurs zijn vaak grote dierenliefhebbers. Niet alleen verdiepen zij zich in de kunst van het opzetten, ook vinden ze het belangrijk dat dieren zo natuurgetrouw worden weergegeven. Hiervoor bestuderen ze de bouw van het dier en hoe en waar ze leven.

Boswachterslab
Het Boswachterslab is een ruimte in het Buitencentrum waar van alles te ontdekken is. Je vindt er het bureau van de boswachter, die een deel van zijn natuurschatten heeft tentoongesteld. Er wordt ook regelmatig een boswachtersspreekuur gehouden, waar je al je vragen aan de boswachter kunt stellen. Naast opgezette dieren en diverse schedels kun je er ook zelf aan de slag met een microscoop. Wil je je kennis testen? Doe dan een van de natuurquizzen.

Heb je zelf iets gevonden in de natuur wat je wilt tentoonstellen? Dat kan, want de expositie in het Boswachterslab is van ons allemaal. 

Informatie:
Datum: vrijdag 5 januari 2024
Tijd: 11.00-16.00 uur
Locatie: Buitencentrum Drents-Friese Wold, Terwisscha 6a, 8426 SJ Appelscha 
Gratis entree gedurende de dag.

Voor meer informatie en overige activiteiten kun je kijken op www.staatsbosbeheer.nl/drentsfriesewold

Dit vind je misschien ook leuk...