Belevingsmarkt Oldeberkoop op 1 juli in teken van Rampjaar 1672-1673

Tijdens de Belevingsmarkt Oldeberkoop op 1 juli wordt het Rampjaar 1672-1673 herdacht. De Hoek van Zevenwouden heeft een programma samengesteld dat interactief, muzikaal, met humor, inclusief een vleug geschiedenis zal zijn. De Belevingsmarkt Oldeberkoop is zoals altijd geopend vanaf 10.00 uur. Het programma ‘Schansen en Schranzen’ zal vanaf 13.00 uur starten en duurt tot 16.00 uur. Op het programma staan verschillende activiteiten.

Typetjes 

U kunt een aantal regentessen ontmoeten zoals Maria van Oosterwijck, de bekende schilderes van stillevens, of Agnes Albertine van Nassau met al haar ‘watertjes’. Bent u ‘gekwetst’, krijgt u ‘de pokken’ of moeten we u even ‘aderlaten’ dat kan. De vrouw van de bekende chirurgijn Nicolaas de Graaff heeft laudanum en alcohol meegenomen. Als zij zelf te veel alcohol drinkt, dan geeft zij u soms een bijzondere raad mee in spiegelschrift. Durft u het aan om Bommen Berend de hand te schudden? Dapper genoeg? U krijgt een ‘kortingsBOM’ in de hand gedrukt om een “Bommen Berend Biertje te kunnen nuttigen bij Hotel-Restaurant Lunia. De typetjes Redeloos, Radeloos en Reddeloos lopen als een kip zonder kop, van parkeergelegenheid tot aan Herberg ’t Hof, interactief te redeneren. Spreken zij u aan… dan kan het zomaar zijn dat u zelf ineens ‘Reddeloos, Radeloos en Redeloos verloren bent. 

Muziek

Om een beetje lucht en licht mee te geven aan dit Rampzalige jaar, zullen de minstrelen een vrolijk nootje op de luit (lees gitaar) wegspelen! Pssst….als u het heel lief vraagt wil onze minstreel Karst vast nog wel een machtig verhaal vertellen over ‘Hans Willem van Aylva de Ontzaglijke’ die ook aanwezig zal zijn.

Kinderen 

Kleuren, tollen, hoefijzer werpen en hinkelen aan de kraam van onze dienstbodes; Ilja en Johanna.

Boogschieten

Hans Willem van Aylva staat klaar om de kinderen te onderwijzen in het boogschieten. Herberg ’t Hof, dat is Zalig Genieten

De Waard en Waardin van ’t Hof ontvangen uw gastvrij en vriendelijk op hun terras. Hun ‘Schranskaart’ staat vol heerlijkheden, dat is zalig genieten. Pas op voor de Klaploper of Lichte Claertje, de een steelt de borrelhapjes van uw bord de ander gaat ervandoor met …..uw man.

Vrijstatig Volkje 

We leven in Vrijstaat de Stellingen dus het zou zomaar eens kunnen dat het Vrijstatig Volkje u komt verblijden in deze moeilijke tijden! Als dat zo is dan zult u, al dansend en spelend uw boodschappen kunnen gaan kopen want zij staan voor interactie!

Kuunderse Klont Kraam

Sergeant Colin van ‘Scutterie St. Clement’, heeft zijn manschappen in het veld achtergelaten om u kennis te laten maken met de Kuunderse Klont! Eet- en strijd wetenswaardigheden zal hij graag aan u vertellen.

INFO over de Bekhofschans & het Rampjaar 1672-1673

Onze ‘Gezant Pieter de Groot’ kan na de mislukte onderhandelingen met Lodewijk de XIV zijn gezicht niet meer laten zien in de Republiek der Verenigde Nederlanden. Zijn alias; Pieter de Jong zal u vertellen over de Bekhofschans, vondsten en de Friese Waterlinie historie. Kom van alles te weten over het rampjaar 1672.

Dit vind je misschien ook leuk...